0
سبد خرید شما خالی است

عسل طبیعی چیست و چه راه هایی برای تشخیص آن وجود دارد ؟

The correct way to distinguish natural honey from unnatural
زمان مطالعه را وارد کنید دقیقه برای مطالعه
2 دیدگاه
تشخیص عسل تقلبی از عسل اصل
عسل-طبیعی-تولید-ی-زنبورستان-لاوین

چرا باید دنبال راه های تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی باشیم ؟

عسل طبیعی یک ماده غذایی بسیار مفید برای بدن بوده و لذا خانواده ها عموماً سعی در داشتن آن در سبد غذایی خود دارند. این افزایش تقاضا سبب می گردد که عده سودجو در پی کسب سود بیشتر دست به تولید عسل  تقلبی از مواد مختلف بزنند.

به علت تقلب‌ها و شیوه‌های نادرستی که سالانه در تهیه و تولید عسل اتفاق می‌افتد یکی از دغدغه‌های افراد هنگام خرید آن، به ویژه اگر به دنبال خواص درمانی عسل باشند، این است که آیا عسلی که می‌خرند واقعا طبیعی است یا خیر؟

حال با توجه به احساس نیاز در خصوص تشخیص عسل طبیعی و تقلبی یک سری سئوالها برای ما ایجاد می شود :

اصلا منظور از عسل طبیعی چیست؟
چگونه می توان به روشهای خانگی بفهمیم عسل طبیعی است یا خیر؟
آیا می‌توان از طریق رنگ، طعم و بوی  عسل ، طبیعی بودن یا نبودن آن را تشخیص داد؟
اگر عسل رس ببندد نشانه طبیعی بودن آن است یا تقلبی بودن آن؟
راه یا راه‌های مطمئن برای تشخیص عسل طبیعی چیست؟
آیا روشهای غیر علمی و خانگی که در سایتهایی مختلف ارائه شده اند می توانند مبنای درستی در تشخیص عسل طبیعی باشند؟
 عسل طبیعی چیست؟
شهد گل -عسل لاوین

شهد گل -عسل لاوین

به چه عسلی طبیعی می‌گوییم :

عسل طبیعی به شهد گل‌هایی گفته می‌شود که زنبور پس از تغذیه از گیاهان مختلف، آن را در معده خود فرآوری و تغلیظ کرده و پس از مراجعت به کندو در آنجا ذخیره می نماید.

بطور کل فرایند تبدیل هرگونه قند توسط زنبور را عسل طبیعی گویند به شرط آنکه از استاندارد های موجود در خصوص میزان ساکارز تبعیت نماید. شرط ساکارز برای طبیعی بودن عسل در کشور های مختلف ممکن است متفاوت باشد. برای مثال در کشور ما عسلهایی که دارای ساکارز زیر 5 درصد باشند طبیعی اتلاق
می شوند ولی در بسیاری از کشورهای دیگر این میزان 3 درصد است.

لازم به ذکر است شرط میزان ساکارز برای عسل های تولید شده توسط زنبور که بالاتر از سقف استاندارد آن کشور است دلیل بر غیر طبیعی نبوده آن نبوده و یا از خواص درمانی عسل نمی کاهد بلکه صرفاً در پروسه تایید استاندارد نمی گنجند.

عسل طبیعی حاصل از شهد گیاهان :

شهد آوری-عسل لاوین

شهد آوری-عسل لاوین

پس علاوه بر اینکه عسل را باید زنبور تولید کرده باشد، طبیعی بودن منبع شهد نیز فاکتور مهمی است که عسل طبیعی را از غیرطبیعی متمایز می‌کند. متاسفانه برخی به اشتباه از واژه ارگانیک برای عسل استفاده می نمایند.

اما با توجه به ذات حرکتی زنبور در جمع آوری شهد و عدم امکان کنترل آن و همچنین تعریف استاندارد ارگانیک توسط سازمانهای مربوطه بکارگیری این عنوان برای عسل کاملاً غلط بوده و تنها از واژه سلامت محور می توان استفاده نمود.

انواع عسل غیر طبیعی یا تقلبی :

عسل تقلبی یا عسل طبیعی

عسل تقلبی یا عسل طبیعی

برای تشخیص عسل طبیعی از غیر طبیعی ابتدا باید بدانیم که روش‌های تولید عسل تقلبی به چه صورت است :

بطور کلی هر عسلی که زنبور در تولید آن نقشی ندارد را عسل تقلبی می نامند. در تولید عسل تقلبی از تغلیظ شیرۀ برخی از میوه‌ها مانند خرما، توت و حتی گاهی ملاس چغندر یا از حرارت دادن مواد گلوکزی (شربت قند) و مواد نشاسته‌ای مانند نشاسته سیب زمینی، برای قوام آن استفاده می‌شود.

برخی اوقات برای طعم و بو نیز از اسانس‌های شبیه به عسل و یا اسانس گیاهانی که عسل را با عنواین آن می فروشند استفاده میکنند تا طعم و بویی شبیه به آن را پیدا کند.

روش های تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی :

تشخیص عسل تقلبی در بیشتر مواقع برای خریدار عادی کاری دشوار و حتی غیرممکن است. در واقع تنها راه صحیح و اصولی که می تواند تشخص درستی از تقلبی و غیر تقلبی بودن عسل باشد آزمایشات علمی در آزمایشگاه های معتبر است.

تاکید بر معتبر بودن آزمایشگاه ها به این دلیل است که متاسفانه افراد سودجو که همیشه منتظر موقعیتی برای کسب سود بیشتر هستند در این موارد نیز با همکاری برخی از مراکز غیر معتبر و یا حتی جعل مدارک آزمایشگاهی نتایج غیر واقعی را در اختیار خریداران قرار می دهند.

کلیه مواردی که در اینترنت و یا سایر منابع در اختیار کاربران به عنوان راه های تشخیص اصل قرار می گیرد مثل سوزاندن عسل یا استفاده از کاغذ و یا روشهای دیگر در واقع هیچ منبع و ماخذ علمی ندارد.به دلیل عدم علمی بودن آنها نمی توانند دلیل درست و قانع کننده برای تشخیص عسل باشند و صرفاً جنبه دیگری از شیوه های کلاهبرداری است.

بسیاری از این روشها مربوط به خاصیت و یا حالتی از عسل می باشند که می تواند با توجه به تغییر نوع عسل و خواص گیاهی که عسل از تولید شده و حتی شرایط آب و هوای منطقه تولید عسل متغیر بوده و نمیتواند دلیل بر اصل یا تقلبی بودن عسل باشد.

برای اطمینان از طبیعی  بودن عسل چکار باید بکنیم ؟

چند راه برای تشخیص عسل طبیعی وجود دارد :

1 – یکی از آنها خرید از تولید کننده می باشد، شما می توانید با تهیه عسل از زنبوردار حداقل از این موضوع موطمئن باشید که عسل تهیه شده توسط زنبور تولید شده و دست ساز بشر نیست.

2 – تشخیص عسل با تجربه در طعم و مزه آن می باشد، شما اگر در این خصوص توانایی دارید می توانید با رجوع به خاطرات حواس خود در خصوص طعم و مزه از طبیعی بودن آن اطمینان نسبی پیدا کنید.

3 – موثرترین راه‌ها برای مطمئن شدن از طبیعی بودن عسل، خرید آن از افرادی است که به آنها اعتماد داریم و مطمئن هستید که عسل را با مواد دیگری مخلوط نکرده اند و یا تغذیه مصنوعی به زنبور نداده‌اند.

تشخیص کیفیت و طبیعی بودن عسل با آزمایش:

آزمایش عسل

آزمایش عسل

آزمایش عسل توسط آزمایشگاه‌های معتبر تنها راه‌های مطمئن برای تشخیص طبیعی بودن آن است. اما این گزینه به دلیل هزینه‌های بالایی که دارد معمولاً زمانی پیشنهاد می‌شود که می‌خواهید به صورت عمده خرید عسل را انجام دهید.

آزمایش عسل علاوه بر اینکه می‌تواند طبیعی بودن یا نبودن عسل را نشان دهد، می‌تواند میزان کیفیت عسل، که به شاخص‌هایی مثل رطوب، میزان ساکارز و… وابسته است را نیز برای ما مشخص کند.

10 فاکتور تشخیص عسل طبیعی :

نسبت فروکتوز به گلوکز                                                                                                   حداقل 0.9
گلوکز                                                                                                                           20- 35 درصد
فروکتوز حداقل                                                                                                                    30 درصد
ساکارز حداکثر                                                                                                                      5 درصد
هیدروکسی متیل فورفورال HMF                                                                           حداکثر 40mg/kg
قند احیاء کننده حداقل                                                                                                          65 درصد
رطوبت حداکثر                                                                                                                    20 درصد
رولین حداقل                                                                                                                    180mg/kg
فعالیت دیاستازی (کیفی)                                                                                                         مثبت
فعالیت دیاستازی (کمی)                                                                                              حداقل 8 DN
نمونه برگه آزمایش عسل چهل گیاه

نمونه برگه آزمایش عسل چهل گیاه

آیا عسل طبیعی شکرک (رس بستن) می‌زند؟

رس بستن عسل-شکرک زدن

رس بستن عسل-شکرک زدن

در ابتدا بهتر است بندانید که در خصوص عسل از واژه رس بستن بجای شکرک زدن باید استفاده شود. تفاوت رس بستن با شکرک زدن در این است که شکرک از بالا به پایین ظرف شروع شده ولی رس بستن در ته ظرف تشکیل می شود.

تمامی عسل‌های طبیعی، بعد از مدتی رس می بندند. اما زمان این رس بستن آنها بسته به نوع گیاهی که زنبور از شهد آن تغذیه کرده است متفاوت می باشد. مدت رس بستن می‌تواند از دو هفته تا دو سال متغیر بوده و به طول انجامد.

نکته مهم :

با وجود اینکه عسل طبیعی رس می بندد اما نمی‌توان گفت هر عسلی که رس بسته صدرصد طبیعی است. در نتیجه رس بستن عسل نمی‌تواند معیار مناسبی برای تشخیص عسل طبیعی باشد.

عوامل بسیاری باعث کریستالیزه شدن عسل می شوند مانند :

رطوبت، درجه حرارت محیط، دیاستاز، میزان گرده گل موجود در عسل و نوع پوشش گیاهی منطقه.

بدلیل اطلاعات اشتباهی که در بین مردم وجود دارد برخی از فروشندگان عسل و زنبورداران، عسل را حرارت می دهند تا از رس بستن آن جلوگیری کنند. اما باید به خاطر داشته باشم که با این کار بسیاری از خواص و آنزیم های عسل از بین میرود.

به دلیل کامل بودن آنزیمهای عسل حرارت ندیده ما همواره توصیه می کنیم عسل خام استفاده کنید و از مصرف عسل هایی که برای بسته بندی راحت تر و خوش رنگ تر شدن حرارت دیده اند خودداری کنید.

باورهای غلط درباره تشخیص عسل طبیعی :

این روش ها را احتمالا از همسایه و دوستانتان شنیده اید و یا در وبلاگ ها و سایت های خبری مشاهده کرده اید که به احتمال زیاد هیچ شناختی نسبت به ویژگی های عسل طبیعی ندارند.

۱. تشخیص عسل طبیعی بوسیله کبریت

یکی از باورهای اشتباه که بسیار در بین مردم رایج است تست عسل بوسیله کبریت یا شمع است. جالب اینجاست که برخی افراد می گویند اگر عسل سوخت، تقلبی است و برخی نیز می گویند اگر سوخت طبیعی، اما همانگونه که گفتیم این مورد هم با توجه به خصوصیات فیزیکی هر عسل متفاوت است و به هیچ وجه روشی صحیح برای تست کیفیت عسل نمی باشد.

۲. تشخیص عسل طبیعی بوسیله آب

تشخیص عسل طبیعی و تقلبی با آب

تشخیص عسل طبیعی و تقلبی با آب

در این روش گفته می شود که اگر عسل را در آب سرد بریزید و سریع حل شد تقلبی است و اگر طول کشید و به آسانی در آب حل نشد طبیعی است. در صورتی که غلظت عسل ها با توجه به رطوبت آن ها با یکدیگر متفاوت است.

برای مثال عسل بهارنارنج یا جنگلی با توجه به خصوصیات فیزیکی که دارند و همچنین رطوبت منقطه برداشت آن کاملاً روان و شل هستند. اگر بخواهید با این روش عسل های چون مرکبات را تست کنید، قطعاً این عسل ها را تقلبی می دانید، در صورتی که ممکن صد در صد طبیعی باشد.

۳. آیا از روی رنگ عسل میتوان تشخیص داد که عسل طبیعی است یا خیر؟

تشخیص عسل با رنگ آن

تشخیص عسل با رنگ آن

یکی دیگر از روش ها غلط برای تشخیص عسل طبیعی و با کیفیت توجه به رنگ عسل است. رنگ هر عسل با توجه به نوع شهد مورد استفاده زنبور، نوع خاک منطقه و بسیاری از عوامل دیگر متغیر است. اینکه برخی می گویند عسل سیاه و قرمز رنگ کیفیت بیشتری دارند به هیچ وجه صحیح نمی باشد.

برای مثال عسل یونجه با اینکه کیفیت بالایی دارد ولی به رنگ زرد روشن است و این دلیلی بر تقلبی بودن یا کیفیت پایین آن نمی باشد. متاسفانه برخی از شرکتها و فروشندگان برای تیره تر شدن عسل آن را حرارت می دهند و یا رنگ خوراکی به آن اضافه می کنند.

۴. تشخیص عسل طبیعی با توجه به غلظت

گفته می شود عسلی که روان باشد بی کیفیت و عسلی که غلیظ باشد طبیعی است. در صورتی که غلظت عسل با توجه به برخی عوامل مانند منطقه ای که عسل از آن برداشت شده متغیر می باشد. برای مثال عسل های شمال کشور معمولا روان هستند و رطوبت بالایی دارند.

۵. تشخیص عسل تقلبی با زرده تخم مرغ

تشخیص کیفیت عسل با زرده تخم مرغ

تشخیص کیفیت عسل با زرده تخم مرغ

یکی از عجیب ترین روش هایی که تابحال شنیده ایم تشخیص با زرده تخم مرغ است، در این روش باید عسل و زرده تخم مرغ خام را با هم مخلوط کرد اگر بعد از چند دقیقه شبیه زرده تخم مرغ پخته شد، عسل طبیعی است و در غیر اینصورت تقلبی است.

۶. تشخیص عسل  طبیعی با ریختن روی ناخن

این روش که توسط یکی از سایت های تازه تاسیس در حوزه فروش عسل طبیعی منتشر شده واقعاً عجیب است و نشان دهنده این است که این عزیزان هیچ سر رشته ای در موضوع عسل و زنبورداری ندارند.

آن گونه که ذکر می کنند باید چند قطره عسل بر روی ناخن خود بریزید. اگر بر روی ناخن باقی ماند یعنی اصل است و در غیر این صورت اگر پخش شد تقلبی است! این مورد هم کاملا اشتباه است؛ زیرا غلظت عسل ها با یکدیگر متفاوت است.

۷. تشخیص عسل طبیعی بوسیله عطر و بو آن

تشخیص عسل با عطر و بو به فروشندگان متقلب کمک زیادی کرده است. برخی از سودجیان با افزودن اسانس و برخی روش های دیگر باعث عطر و بویی بسیار قوی در عسل می شوند بطوری که پس از باز کردن درب عسل چنان عطر و بویی پخش می شود که با خودتان می گویید از این بهتر نمی شود. این عسل حتماً طبیعی است. اما غافل از اینکه هر عسل با دیگری متفاوت است و برخی عسل ها با اینکه کیفیت بسیار بالایی دارند بسیار کم عطر می باشند.

چرا این روش های اشتباه رایج شده است؟

متاسفانه روش های فوق در بین مردم بسیار پخش شده و کنار زدن آنها کار بسیار سختی است، در این بین برخی از افراد نیز به انتشار این اشتباهات کمک زیادی کرده اند و همین انتشار و گسترش آنها سبب باورهای غلط جامعه گردیده است.

چه عواملی مسبب انتشار این اشتباهات رایج در خصوص عسل می باشند؟

  • شرکت ها و فروشندگان متقلب

در برخی موارد شرکت هایی که عسل های مصنوعی و تقلبی تولید می کنند برای اینکه راحت تر بتوانند محصولاتشان را بفروش برسانند، با انتشار اخبار جعلی ویژگی های محصول خود را بعنوان محصول طبیعی پخش می کنند و با معرفی این ویژگی ها به عنوان راه های تشخیص عسل سبب گمراهی اذهان عمومی
می شوند.

  • فروشندگان عسل

دومین مقصر اصلی، فروشندگان کم اطلاع هستند، آنها صرفاً شنیده های خود را بعنوان روش های تشخیص منتشر می کنند و متاسفانه با توجه به شغلی که دارند معمولا مورد قبول عامه مردم قرار می گیرد.

  • نشریات زرد

در بسیاری از موارد این روش های تشخیص توسط بلاگرها نوشته می شود. اینکار برای تولید محتوا جهت وبلاگ و سایت خودشان بوده و متاسفانه به آثار مخرب آن توجه نمی کنند.

  • خود شما!

در برخی اوقات افراد تجربه محدود و خاص خود را بطور گسترده برای تمام عسل ها بیان می کنند. برای مثال فرد چند مرتبه از زنبورداران مختلف عسل طبیعی تهیه کرده و در این موارد رنگ عسل تیره و دارای عطر و بوی زیادی بوده، اینگونه برداشت می کنند که عسل طبیعی باید حتما تیره رنگ بوده و عطر و بوی بسیاری داشته باشد.

سخن پایانی :

در جمع بندی مطالب فوق به این نتیجه می رسیم که در خصوص تشخیص کیفیت عسل تنها راه علمی و درست آزمایشگاه است. آزمایش در آزمایشگاه معتبر
می تواند بصورت دقیق کیفت عسل را به ما نشان دهد.

اعتماد کردن به روشهای جعلی اشتباه بوده و موجب افتادن شما در دام سودجویان می گردد. بطور کلی اصلی ترین راه برای خریداران خورد عسل اعتماد به فروشندگان مطمئن می باشد.

شرکت لاوین در این راه با هدف ارائه محصولات سلامت محور به شما عزیزان ضمن اخذ مجوزهای لازم در خصوص تولید و بسته بندی و فروش از مراجع مربوطه  و در راستای جلب رضایت شما محصورلات خو را با ارئه برگه آزمایش از آزمایشگاههای معتبر عرضه می نماید. لازم به ذکر است با توجه به اطمینان خود به کیفیت محصولاتش ضمانت بازگشت وجه نیز دارد.

2 دیدگاه

    1. عسل کنار یکی از عسلهای ویژه تولید شده در ایران است که متاسفانه به علت محدودیت تولید آن افراد زیادی آنرا نمی شناسند. این عسل دارای خواص درمانی بسیاری است و از لحاظ خواص درمانی و مواد معدنی موجود در آن همرده و چه بسا بالاتر از گرانترین عسل جهان به نام عسل موناکا می باشد.

ثبت دیدگاه جدید

عسل لاوین
13 تیر 1402
نمایش دکمه راهنما

قیمت

  
فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • زمینه های دلخواه
مقایسه
preloader